Кава і морозиво - дуже суперечливе, але при цьому дуже смачне поєднання. Ідеальне - порція еспрессо і одна кулька морозива, хоча допустимо і дві. Називається така подача - афогато, що в перекладі з італійської означає «втоплений», при цьому мова йде про морозиво втоплене в каві, але трохи, не повністю.
Морозиво
Зазвичай використовується звичайне вершкове або ванільне морозиво, так як воно максимально дає проявиться смаку кави. Але це зовсім не означає що додавши, наприклад, бананове морозиво вийде несмачно.
Морозиво краще використовувати максимально заморожене.
Кава
В ідеалі це еспресо і зовсім не тому, що не можна залити морозиво великою кількістю кави, а тому що порція еспресо максимально смачно проявиться з поєднанні з невеликою кількістю морозива.
Подача
Традиційно афогато подають з ложкою і це цілком логічно, адже саме так його максимально зручно їсти. Особливих вимог до посуду немає. Це може бути і креманка, можна подавати афогато і в простій керамічній чашці і в склянці. Єдина рекомендація - бажано, щоб посуд був не особливо гарячий, щоб морозиво не почало підтавати передчасно.
Глясе. Що в ньому неправильно?
В нашій культурі афогато ледь відомий напій. Найчастіше в закладах України можна зустріти каву-глясе. І начебто нічого поганого або ганебного немає в цьому напої (у випадку з глясе його точно можна віднести до напоїв, так як він на 70-80% складається з рідини), але я все ж наведу кілька аргументів проти нього:
1. У глясе немає балансу смаків.
Бариста і ентузіасти кави роками працюють над тим, щоб підтримувати класичні пропорції в напоях, у випадку з глясе з вдало збалансованого афогато вийшов напій, без чіткого змісту і форми, який фактично кожен готує згідно якихось своїх вимог і смакам.
2. Водянистий смак.
Найчастіше гляссе готують на американо або навіть на подвійному американо. У мережевих закладах не раз спостерігав, коли в американо ще додають лід і воду і збовтують все це в шейкері. Виливши це в стакан для подачі, зверху викладають кульку або два морозива. Якщо одна кулька займає обсяг приблизно в 30-40 мл, а весь глясе зазвичай подають об'ємом близько 250, а то і 300 мл - нескладно підрахувати скільки простої води в цьому напої.
3. Сиропи, вершки та інші добавки.
Добавки добре маскують проблеми смаків, особливо якщо вони жирні або солодкі. У мене в цьому випадку тільки одне питання: навіщо? Чи не простіше зробити спочатку хороший продукт, який не потрібно маскувати, ніж потім додавати в нього додаткові інгредієнти.
Яка альтернатива глясе?
Якщо все ж хочеться великий напій з додаванням морозива, рекомендую використовувати каву, приготовану в аеропресі, цей варіант приготування додасть напою більш щільну текстуру і менше відчуття водянистості.
Однак дуже не раджу використовувати більш 100 мл кави.
Афогато | Глясе | |
Категорія | Десерт | Більш відноситься до напоїв, ніж до десертів |
Об`єм | Близько 100 г | Від 200 мл і більше |
Подача | Не принципова. Можна використовувати прості чашки для капучино. Подається з ложкою | Високий барний стакан, найчастіше використовується скляний. Подається з ложкою і трубочкою |
Приготування | Еспресо виливається на морозиво | Морозиво в каву |
Смак | Морозиво з яскраво вираженим смаком еспресо | Рідка кави зі смаком найчастіше розталого морозива і сиропів |