Останні 20-25 років кава холодного заварювання або як ми його просто звикли називати Cold Brew набуває все більшої популярності. Багато країн мають свої варіації цього напою. Свої рецепти є у В'єтнамі, Таїланді, Індії, але все почалось саме з Японії.

Перші згадки про Колд Брю датуються 1600 роком та походять з Кіото що в Японії. Одна з легенд припускає, що японці дізналися про цей метод заварювання від голландських торговців які використовували концентровану каву у подорожі. Така кава виварювалася до концентрованого стану, але не була заварена холодною водою. Це робили для того, щоб не розводити на судні багаття, але при цьому насолоджуватися кавою.

Японський стиль холодного заварювання кави відрізнявся тим, що вода додавалася по краплині, створюючи надзвичайно повільний процес заварювання, який дозволяв максимально розкрити смакові якості кавових зерен. Пізніше, цей метод набув художньої форми, з використанням високих, елегантних башт для заварювання, що стало своєрідним мистецтвом в регіоні Кіото.

Мазагран

У Європі також існують згадки про холодне заварювання. Вони стосуються напою мазагран, який виник у 1837 році під час Алжирської війни.

Французькі солдати, захопивши фортецю Мазагран, почали готувати напій із кави, який став відомий під назвою "мазагран". Цей напій був поєднанням кави, холодної води та цукру, часто з додаванням лимонного соку чи навіть рому. Бачення кавових напоїв сучасної спешалті-культури найшвидше скептично віднесеться до такого підходу в приготуванні, але ідея Мазаграну досить цікава з погляду історичного розвитку смакових уподобань і навіть зараз у цього напою є не менше 10 різних варіацій приготування.

Сучасна історія Колд Брю

На початку XX століття, з винаходом розчинної кави (1901 р), яку можна було розбавляти водою будь-якої температури, про настої з мелених зерен тимчасово забули.

Сучасна історія Колд Брю починається в 1930-х роках, коли через вплив Куби в США стає популярною кава з льодом своєрідним чином підготувавши фундамент для подальшого розвитку холодної кави. В 1964 році американець Тодд Сімпсон що закінчив Корнелльський університет за спеціальністю "хімічна інженерія", Під час подорожі до легендарних гір Перу вперше скуштував холодно заварену каву, подану гарячою. Ця була м'яка та ароматна чашка кави. Також місис Сімпсон мала хворобу шлунку, яка не давала їй пити звичайну каву, бо вона містить кислоти, які подразнюють слизову оболонку. А цей напій виходив м'яким та приємним на смак, бо в холодній воді менше екстрагується важких речовин таких як: мінерали, але екстрагується більше цукрів, кофеїну та фенольних сполук. ці речі і змотивували Тодда спробувати відтворити метод холодного заварювання.

Повернувшись додому, Тодд сконструював спеціальну кавоварку для приготування Колд Брю та через кілька років отримавши патент, дебютував з нею в США, викликавши цікавість, яка переросла у віддану аудиторію.

Одночасно у Японії розпочалася активна рекламна компанія корпорації Ueshima Coffee Co, яка пропонувала каву в алюмінієвих банках. Тут це вигадав Тадао Уешімою, який прагнув створити зручний спосіб насолоджуватися кавою на ходу. Ідея виникла, коли він не зміг допити свою каву перед посадкою на поїзд. Усвідомивши необхідність портативного варіанту кави, він розробив консервовану каву, яку можна було споживати будь-де без потреби у приготуванні або спеціальному обладнанні.

І вже сьогодні ледь не в кожній кавʼярні ми можемо побачити поєднання цих двох чудових продуктів – кави холодного заварювання у пляшках. Чи ми і насолоджуємося цими спекотними літніми днями.

+ 250%

Так-так, саме на 250% за статистичними даними зросла популярність Cold Brew за останні 20 років. І найшвидше зростання популярності не зупинити, адже розвиваються та вдосконалюються рецептури, а напої на основі Cold Brew – роблять його більш потрібним та різноманітним. Звичайно, окремо можна виділити нітро-колд-брю, але мій особистий фаворит вже кілька сезонів поспіль це простий, але самодостатній Cold Brew Tonic (але тільки коли в стакані є лимон або лайм).



Чому Cold Brew популярний?

Смак
Солодкий і м'який та п'ється набагато легше. Гаряча кава виварює більше кислот і мінералів, у той час, як Колд Брю - напій, що створює максимально повний, але при цьому м'який спектр смакових відчуттів, а кислотність звичайно буде, але ніжніша і ненав'язлива.

Термін зберігання
У закритій тарі Колд Брю досить стабільний, тому може зберігатися досить довго, деякі виробники/кав'ярні зберігають його до 180 днів.

Варіанти приготування
Дуже широкий спектр рецептурних варіацій та девайсів робить Колд Брю одним із найцікавіших у плані експериментів та досліджень.

Кофеїн
Попри що Колд Брю тонізує у ньому досить велика кількість кофеїну, чого не очікуєш від холодного та приємного напою. Тому з ним точно потрібно бути обережним у вживанні.