Що це за незрозумілі слова і незрозумілі значення? - скаже більшість людей, взявши пачку кави в руки.
І це питання буде абсолютно справедливе, адже більшість даних на упаковці розкажуть щось бариста або досвідченому рестораторові, але людині, яка просто бере каву додому, або на роботу зовсім не обов'язково і не потрібно знати назву ферми, або регіону вирощування кави, спосіб обробки та іншу інформацію, вона не зробить каву більш смачною, або навпаки.
Але є інформація, яка є вкрай важливою - країна походженя и маркірування (зазвичай це регіон вирощування) і смаковий профіль кави.
Саме смаковий профіль розкриває аромати і смаки. Ми намагаємося використовувати від двох до чотирьох найбільш явних характеристик.
Як ми визначаємо ці характеристики?
Для визначення смакового профілю ми використовуємо два підходи.
Перший - зелена кава по дорозі від ферми до вашої пачки проходить довгий і шлях і протягом цього шляху кава може обсмажуватися для дегустацій, щоб розуміти його якість і знову ж смак і ця інформація доступна нам. Також практично у всіх видів кави, з якими ми працюємо, є оцінка від SCA (Specialty Coffee Association) - організація зі стандартизації якості кави по всьому світу, під час перевірки якої так само описується смак кожного кавового виду.
Другий метод - власна дегустація, каппінги і тестування зерна при різних способах приготування.
І ще один важливий пункт: смаковий профіль - це ті характеристики, які були виведені нами у наших виробничих умовах - вода, кавоварка, кавомолки, навколишнє середовище в наших приміщеннях - ці параметри так само впливають на сприйняття. У вас же обладнання може бути досконало інше і тому смак не завжди може на 100% збігатися з нашими параметрами - це важливо враховувати і приймати.
Картинка для максимального запобігання більшості питань про упаковку і написи на ній: