Для тих, хто пов'язаний з кавою, питання якості стоїть на першому місці. Принаймні це справедливо для совісних власників кав'ярень і їх бариста, а для домашнього використання, мені здається, це повинно бути абсолютно природньо.

Однак, виявляється, не всі розуміють, що таке якісна кава і на що варто звертати увагу при її виборі.

Якість кави можна оцінювати чисто за суб'єктивними критеріями, але все ж є стандарти, вивірені десятиліттями і на які спираються кавові організації та професійні бариста.

Еспрессо - основа якості

Саме еспресо є головним стандартом в кавовому світі. У нього не дуже великий "термін життя" - всього 30 секунд, він невеликого обсягу і швидко випивається, тому його часто називають напоєм трьох ковтків. Кожен з цих трьох ковтків, найчастіше, абсолютно різний. Перший - самий різкий і насичений, другий - тіло напою і його смак, третій - м'якість, солодкість. Еспрессо - це напій задоволення, в якому максимально сконцентровані всі смаки і аромати. Зварити хороший еспресо не так вже й просто, як здається на перший погляд.

Головні критерії для еспресо:

 Аромат - описує відчуття запахів кави. Цікаво, що запахи ми відчуваємо два рази: перший раз, коли просто вдихаємо через ніс, а другий при видиху через зворотний нюховий шлях.

 Крема або просто "пінка" повинна бути щільною і стійкою, і триматися на поверхні досить довго.

 Смак - мабуть найважливіший і одночасно найскладніший критерій. Але ж це те, що ми найбільше цінуємо і любимо в каві. По суті це сприйняття солодкого, кислого, солоного і гіркого. Важливо пам'ятати, що сприйняття смаку дуже суб'єктивно.

 Кислотність - це не про кислий смак, це визначення, яке прийшло з виноробної промисловості та говорить про якість напою і його фруктові нотки.

 Баланс - термін, який застосовується при описі гармонії смаків.

 Тіло / щільність - дуже цікавий критерій. Визначається відчуттями, які напій створює в ротовій порожнині, зазвичай характеризується наступними поняттями: в'язкий, маслянистий, кремовий, шовковистий, водянистий і т.п.

 Букет - загальна характеристика смакових відчуттів і ароматів.

 Післясмак - відчуття, які залишаються в роті після напою. Описується за тривалістю (від короткого до тривалого) і за смаковими якостями. Найцікавіше, що післясмак часто відрізняється від смаку.

 Міцність - сама хімічна характеристика. Показує кількість TDS (тверді розчинні речовини) які є в напої, до них відноситься і кофеїн. Чим більше кофеїну - тим більша міцність. Цей критерій не має нічого спільного з відчуттями гіркості в каві.

Що найважливіше?

Серед всіх критеріїв та термінів є один - найголовніший і найважливіший - це ваш суб'єктивний смак, який перекриє всіх бариста і експертів. Тому просто вибирайте те, що смачно особисто вам. А якщо ми зможемо хоч якось в цьому допомогти, будемо тільки раді.