Культура вирощування какао бере свій початок в Мексиці. Корінні жителі, ацтеки, використовували какао так: розтирали плоди, додавали гострі спеції, іноді мед і готували ароматний напій під назвою «чоколатль». Згодом популярність какао досягла такого рівня, що плоди почали використовувати як грошову одиницю. Наприклад, за 500 шт насіння какао можна було купити раба.
Сьогодні какао напої як і раніше користуються попитом, їх пропонують майже в будь-якому закладі поряд з кавою і чаєм. Дітям дають його в школах і садках.
В чому ж користь какао?
Користь какао величезна, однак слід звернути увагу на наступні нюанси.
Шкода какао найчастіше пов'язана не з самими бобами, а з різними домішками, які містяться в них. Самим неякісним називають какао з Китаю. Там воно не росте. Китайські фірми купують у всьому світі неякісні, і часто зіпсовані какао-боби для подальшої глибокої переробки і виготовлення какао-масла і какао-порошку. Органічне какао, вирощене без домішок та пестицидів сильно відрізняється від простого розчинного какао.
Какао може приносити шкоду, якщо в його складі є пурини. Самі по собі пурини корисні для організму, вони стежать за збереженням спадкової інформації, відповідають за метаболізм і переробку білків. Але концентрація пуринів в організмі не повинна бути в надлишку. Інакше це сприяє відкладенню солей в суглобах, накопиченню сечової кислоти і хворобам сечостатевої системи.
Як вибрати натуральне какао?
Що ж робити, якщо дуже любиш какао? Звичайно, пити! Але, тільки в перевірених місцях.
Звичайно найкращим варіантом, який ми можемо порадити - це придбати какао у нас. Найголовніше - ми самі любимо цей напій і ретельно стежимо, щоб какао було свіжим і якісним. Наше какао ідеально для дому, зручно для офісу, відмінно підходить для випічки, а також воно шикарно підійде просто на подарунок.