Понад 70% споживання зеленого чаю в Японії приходить саме на Сенчу (ще можна почути назву – Сентя чи Сентя, а на японському 煎茶). До середини 18 століття в Японії найпопулярнішим чаєм був матч, але через вартість і довгий цикл виробництва поступово Сенча, як чай доступніший, дуже активно став набирати популярності.

Монах Байсао (1675-1763) активно займався чайною торгівлею і він вплинув на поширення сенчі. У 1742 році він побував на плантації фермера Нагатані Соена, недалеко від Удзі, був вражений смаком і ароматом чаю обробленого паром, над яким Нагатані Соена працював понад 15 років.



Вже на початку 19 століття сформувався ритуал вживання сенча, а у 1970 році на Всесвітній виставці в Осаці продемонстрували спрощену чайну церемонію, яка ознаменувала її як загальноприйняту та встановила її як традиційне японське мистецтво. А сама сенча почала ще більше культивуватися (початкові експерименти були ще в середині 19 століття).

Сенча vs матча

Рік за роком і сенча поступово витіснила матчу як найпопулярніший чай у Японії, а з розвитком чайних церемоній, які вийшли на рівень найвищого чайного мистецтва, що отримали назву сенчадо [煎茶道, «шлях сэнча»], розвиток всіх зелених чаїв отримав новий виток у розвитку, поступово стаючи популярними у всьому світі.

Активна популяризація сінчі Японія випиває близько 80% всього свого врожаю, а розвиток японської культури у світі на початку 20 століття ще більше підвищило попит і крім японської сінчі часто можна зустріти простішу версію — китайську, яка звичайно традиційно вважається низькоякісною.

Сенчу збирають із середини весни та протягом усього літа.
Синтія 新茶, «новий чай», збирається у квітні, вважається найціннішим
Ітібантя 一 番茶, чай першого збору, збирається у травні-червні
Нібантя 二番茶, чай другого збору, збирається у липні-серпні
Самбантя 三番茶, чай третього збору, збирається наприкінці серпня.
Пізні збори мають грубіший смак і не яскравий аромат.

Види сенчі

  1. Фуцу Муші сенча - найпоширеніший сенча. Аромат свіжий, при цьому смак проявляється насолодою, і природна терпкість пропонує унікальну гармонію смаку.
  2. Фукамуші-тя - глибокопропарений сенча, що дозволяє вміняти терпкість, відрізняється міцним смаком.
  3. Кабуше-тя - вирощується в тіні і має глибокий смак і аромат, характеризується меншим вмістом таніну і більш насиченим і стійким післясмаком.
  4. Курадаші-сенча – весняний сорт з мінімальною терпкістю, а після збору близько 6 місяців додатково зберігається. Такий процес створює унікальний смаковий профіль, який не зустрічається в інших зелених чаях.
  5. Гекуро - є одним із найунікальніших видів японського зеленого чаю, при вирощуванні якого, звичайно виключно в тіні, приділяють увагу кожному листу. Через складно процесу вирощування врожай гекуро дуже маленький, що звичайно позначається на його звичайно вартості та загальної доступності.

Корисні властивості

  • Великий вміст антиоксидантів зміцнюємо імунну систему та позитивно підтримує роботу серця та сприяє зниженню рівня холестерину.
  • Кофеїн у сенчі допомагає прискорити обмін речовин, допомагаючи позбавитися вільних радикалів (хімічні частинки, які можуть пошкоджувати здорові клітини), які уповільнюють нормальне функціонування організму. Великий вміст катехінів, які збільшують окислення жирів, а як наслідок відіграють важливу роль при втраті ваги.
  • Сенча — натуральний засіб від стресу і занепокоєння завдяки L-теанінам, які сприяють розслабленню, заспокоєнню, а також можуть викликати сонливість. Регулярне вживання сіни може допомогти покращити настрій, знизити рівень стресу та покращити загальний психологічний стан.