Еспрессо - напій, улюблений багатьма і зовсім не даремно, адже його ароматичні та смакові якості найбільш повно можуть розкрити кавове зерно. Як оцінити якісний еспресо ми вже розбирали, тепер розберемося як же правильно його варити.

Для початку потрібно пам'ятати основні і важливі критерії, щоб оцінити еспресо:

  • Візуально (об`єм напою, колір і структура)
  • Аромат
  • Баланс смаку
  • Тіло
  • Післясмак

Кожен з цих критеріїв можна розбирати годинами, звичайно ж, краще це робити на практиці, але якщо коротко спробувати стиснути ці принципи, я б сказав так: еспресо - це концентрований кавовий напій обсягом близько 30 мл, з щільною і еластичною крема.

Безумовно еспресо, зроблений у професійній кавомашині - це найправильніший спосіб, але, перепробувавши всілякі домашні кавоварки, можу точно сказати, що досить смачний напій можна зробити і вдома. Звичайно, в домашніх умовах навряд чи вийде добитися максимального смаку, але повірте - це може бути смачно!

Приступаємо до приготування

Де взяти смачну каву, думаю ви знаєте - звичайно ж у нас :) Але крім самого зерна важливо знайти пристрій для варіння. І ще важливо використовувати гарну воду, не дистильовану звичайно, але і не з крана. Вода - це 95% еспресо, тому до неї потрібно ставитися дуже уважно.

Звернемо увагу на крема при приготуванні напою. Є 2 параметра, які, на мою думку, є значущими, але на які часто звертають мало уваги.

Перше - у недовареного еспресо пінка світло коричневого кольору, у переваренного дуже темна (також це може бути ознака пересмаженоі кави).

Друге - пінка повинна бути еластична, глянцева, товщиною 3-5 мм.

Як перевірити якість крема? Просто нахиліть чашку трохи в сторону, якщо відразу з'являться розриви - значить щось пішло не так. Еластична піна навряд чи прорветься, навіть якщо нахил чашки буде дуже сильний.